Szülési terv

Külföldön elterjedt gyakorlat, hogy a várandósok szülési tervet készítenek és előre átbeszélik az orvossal, hogy milyen módon akarnak szülni. Célszerű már a kórházat és az orvost is a szülési terv alapján választani. Gyakori „tévedés”, hogy a várandós nem tisztázza előre a kórházzal, orvossal, hogy milyen protokollok szerint zajlik a szülés, mik a lehetőségei a vajúdás alatt és a szülést követően. Hogy ne érjen minket meglepetésszerűen semmilyen helyzet, merjünk kérdezni! A szülési terv segít végiggondolni, hogy hol és hogyan szeretnénk szülni, és támpontot ad az orvosnak és a kórházi személyzetnek is.

Elkérhetjük előre azokat a beleegyező nyilatkozatokat, amiket a szülés során aláíratnak velünk, ha valamilyen beavatkozásra kerül sor. Ez azért is fontos, mert a vajódás alatt nem feltétlenül leszünk olyan állapotban, hogy teljeskörűen tájékozódjunk és felfogjuk a beavatkozás lényegét, kockázatait.

Kérdezzünk rá a kórházban alkalmazott szülési protokollra! Minden kórházban más-más eljárásrendeket használnak szülésnél, sőt, sokszor még egy intézményen belül is változhat, hogy melyik orvos hogy vezet szülést. A volt Egészségbiztosítási Felügyelet 2010-es adatai alapján például különbségek mutatkoznak a szülészeti protokollok között: a vizsgált szülészetek 30%-ában kötelező volt a borotválás, 20%-ában a beöntés, 8 intézményben nem engedték a vajúdás alatti folyadékfogyasztást. Az intézmények közel felében csak a vajúdás pozíciója volt megválasztható, a szülésé nem. Tájékozódjunk előre, hogy a választott kórház/orvos hogyan jár el! A baba elhelyezésében is nagy különbségek vannak. Nem minden intézmény tudja biztosítani, hogy a szülést követően az anya 24 órán keresztül gyermekével lehessen.

A szülési terv elkészítésénél érdemes átgondolni, hogy melyek azok a beavatkozások, amiket mindenképpen el akarunk kerülni, akarunk-e beöntést, borotválást stb., kik legyenek velünk a vajúdás alatt, a szülést követően az újszülött velünk maradjon-e stb. Ma Magyarországon a szülés két formája közül lehet választani: vagy kórházba megyünk vagy otthon hozzuk világra gyermeküket bába segítségével. A várandósság betöltött 36. hetéig kell eldönteni, hogy hol szeretnénk szülni és otthonszülés esetén jelezni a választott bábának

Minden felmerülő igényünket előre tisztázzuk az orvossal, kórházzal, bábával és kérdezzünk rá az alkalmazott eljárásrendre. A Magyarországi Dúlák Egyesülete által összeállított alábbi kérdőív segít végiggondolni azokat a pontokat, amik a szülési terv szempontjából a leglényegesebbek: a kérdőív itt tölthető le.

 

Császármetszés előtt/után

Előfordulhat, hogy előre tudjuk, mindenképpen császármetszésre fog sor kerül. Ebben az esetben is van választási lehetőségünk: egyes orvosok például programozott császár előtt is engedik a vajúdást, ami jótékonyan hat nemcsak az anya-baba kapcsolatra, de a szoptatásra is. Abban is eltérő az intézmények eljárásrendje, hogy bent lehet-e a műtőben az apa. A volt Egészségbiztosítási Felügyelet 2010-es adatai alapján császármetszésnél a szülészetek 31%-a meg tudta oldani, hogy az apa is ott legyen a szülésnél. Sok kórházban már lehetőség van a szülés utáni korai bőrkontaktusra az anyával vagy az apával még császármetszés esetében is.

Ha előzetes császármetszés után hüvelyi szülést szeretnénk (VBAC), keressünk olyan orvost, aki vállalja és tisztázzuk előre, hogy milyen protokoll vonatkozik ránk. Nem minden orvos vállal VBAC-t és nincs minden orvosnak ezirányú gyakorlata. A VBAC-re való felkészülésről itt olvashat bővebben.