Hogyan válasszunk orvost, bábát?

Útmutató és tippek a beszélgetéshez

 

Mennyire bízzuk a testünket, egészségünket, önmagunkat olyan orvosok kezébe, akiket szinte nem is ismerünk? Hogyan fognak vajon viselkedni egy adott helyzetben? Mit gondolnak, mennyi beavatkozásra lesz szükségünk? Mennyi, ami túl sok? Ismered az orvosod beállítottságát? És ő ismeri a tiédet? Adj magadnak időt, hogy feltehesd a kérdéseidet, és meg is kapd a válaszokat. Ismerd meg a testedet, és hallgass rá. Dönts te a szülésedről ahelyett, hogy az orvosok belátására bíznád. Megbízol az orvosodban? Szánd rá az időt és energiát, és keresd meg azt az orvos, aki értékeli és tiszteletben tartja a véleményedet.

 

Mit gondol az orvosod?

Ahhoz, hogy megtudd, mit gondol az orvosod a számodra fontos kérdésekről, válassz ki kettőt közülük, és a következő találkozáskor kérdezd meg a véleményét. A kérdéseidet írd le előre, és vigyél magaddal tollat, hogy a válaszát le tudd írni. Soha nem szabadna azt éreztetnie veled, hogy a kérdéseid jelentéktelenek, és nem siettethet. Az ellátásodról akarsz tájékozódni.

 

Kérj időpontot másik orvoshoz is.

Hívd fel a körzeti védőnőt, és mondd el neki, hogy új orvost keresel, és szeretnél beszélni egy orvossal vagy szülésznővel vagy bábával. Amikor a rendelésen megjelensz, emlékeztesd őket erre.

 

Talákozás az orvossal, szülésznővel, bábával

Hangsúlyozd, hogy nem vizsgálatra érkeztél, nincs rá szükséged, pusztán beszélgetni jöttél. A kérdéseidet tartsd kéznél. Az aggodalmaidat, kéréseidet világosan fogalmazd meg. A kérdéseket aszerint alakítsd, hogy milyen segítséget vársz az orvostól vagy a bábától. Mik a legfontosabb pontok a számodra? Császármetszés utáni hüvelyi szüléshez keresel támogatást? Természetes, beavatkozásoktól mentes szülést akarsz? Mindig jó tudni azt is, hogy kik a helyettesítő orvosok, és hogy ők milyen előírásokat követnek. Ha várandós vagy, kérdezz rá arra is, hogy a szülésed várható időpontja körül nem megy-e az orvos vagy a bába szabadságra.

Tíz kérdés a szolgáltatóhoz

 1. Körülbelül hány császármetszés utáni hüvelyi szülést (CSUSZ) kísért eddig?
 2. A praxisában tervezett CSUSZ-ok milyen arányban voltak sikeresek?
 3. A szülési előtörténetemet tekintve ön szerint milyen esélyeim vannak a sikeres CSUSZ-re?
 4. A szülések milyen arányban végződnek császármetszéssel a praxisában?
 5. Mi az általános eljárás terminustúllépés, illetve fej-medence téraránytalanság gyanúja esetén?
 6. CSUSZ esetén mennyi a vajúdás elfogadható ideje, feltéve, hogy egészséges vagyok, és a magzat is egészségesnek tűnik?
 7. A praxisához tartozó várandósok hány százalékánál volt jelen a szülésnél?
 8. Hány ember lehet mellettem a vajúdás és a szülés alatt?
 9. Mi az általános álláspontja a következő beavatkozások alkalmazásást illetően: infúzió, oxitocin, prosztaglandin (méhszájpuhító) gél, epidurális érzéstelenítés, burokrepesztés, mozgáskorlátozás, gátmetszés, CTG, stb.?
 10. Milyen gyakran kell rendelésen megjelennem?

 

A fenti kérdések Diana Korte “The VBAC Companion” The Expectant Mother’s Guide to Vaginal Birth After Cesarean („A CSUSZ kézikönyve” Útmutó várandósoknak a császármetszés utáni hüvelyi szüléshez) című könyvéből valók. Kötelező olvasmány.

 

További kérdések szülészorvosokhoz

 • A praxisához tartozó nők mekkora hányada szült beavatkozások nélkül? Hánynak volt szüksége minimális beavatkozásra? A várandósok hány százalékánál indította meg a szülést?
 • Milyen arányban végez gátmetszést? Hány anya szült sértetlen gáttal? Az anyák hány százalékánál volt szükség fogós vagy vákuumos szülésbefejezésre?
 • Mióta praktizál? Milyen képesítései, tapasztalatai vannak?
 • Mely kórházakban kísérhet szüléseket saját elvei, belátása szerint?
 • Egyszemélyes praxist vezet, vagy együttműködik más orvosokkal? A praxisban dolgozó minden orvos hasonló szemléletet képvisel és hasonló gyakorlatot követ?
 • Milyen vizsgálatokat és szűréseket kér/ajánl a terhesgondozás során?
 • Hogyan fogadná, ha a férjemen kívül más támogató személyek is jelen lennének a vajúdás alatt?
 • Hány nő szül guggoló, álló, térdelő vagy oldalt fekvő helyzetben?
 • Tervezi, hogy a szülésem várható időpontja körül szabadságra megy?
 • Milyen könyveket ajánlana olvasásra?
 • Mit javasolna farfekvés esetén?
 • Tervei szerint velem lesz a kórházban a vajúdás alatt?
 • Milyen lehetőségeim vannak a betöltött 40., 41., 42. hét után?

 

© International Cesarean Awareness Network, Inc. Minden jog