Mikor kerülhet rá sor?

Császármetszésnek nevezzük azt a hasi műtétet, amikor a babát az anya hasfalán és a méhen ejtett sebészeti metszésen keresztül segítik a világra. Magyarországon a szülések – egyes intézményekben változó arányban – 25-35%-a császármetszéssel végződik. Általánosságban elmondható, hogy császármetszés végzésére akkor kerül sor, ha az anya és/vagy a baba egészsége, élete veszélybe kerülne, ha a szülés természetes úton folytatódna. A beavatkozásnak különböző okai lehetnek, melyek közül némely egyértelműen szükségessé teszi a császármetszést, más ok pedig mérlegelés függvénye.

Abszolút indikációnak nevezik, amikor mindenképpen szükséges a császármetszés, az orvosnak ebben az esetben nincs mérlegelési lehetősége. Relatív indikációk esetében az orvos eldöntheti, hogy érdemes-e még próbálkozni a szülés természetes úton történő befejezésével. A relatív indikációk megítélése azonban kórházanként és orvosonként is változó lehet, számos szakmai vitára ad okot.

A császármetszést műtőben, steril körülmények között végzik, előtte már a szülőszobán sor kerül borotválásra, gyógyszerek/infúzió adására, esetleg hólyag katéter felhelyezésére. A műtét végezhető altatásban (intubációs narkózis) vagy regionális érzéstelenítésben (epidurális, vagy spinális anesztézia). A császármetszés időtartama általában 30-60 perc.

 

 

Egyértelmű okok (abszolút indikációk):

 

Sürgős, váratlan egészségügyi helyzet esetén valóban szükség van a beavatkozásra. Ilyen helyzetek például:

 

a köldökzsinór előesés: néha előfordul, hogy amikor a burok megre­ped vagy megrepesztik, a köldökzsinór kicsúszik a méhszájon. A zsinór könnyen megszorul­hat, ami a baba vérellátásának megszűnését okozhatja.

az elölfekvő lepény: ebben az esetben a méhlepény be­fedi a méhszájat, így a magzat útja el van zárva.

a placenta (méhlepény) idő előtti leválása: a méhlepény egésze illetve nagy része a baba megszületése előtt leválik a méhfalról.

a homloktartás: a baba feje középúton van a szokásos, előre hajlított fejjel való tartás) és az arctartás kö­zött és ez az állapot a vajúdás előrehaladásával  nem változik.

a harántfekvés: a magzat vízszintesen fekszik, nem a fejével vagy a farával lefele.

az anyai szívmegállás: körülbelül minden 30 000 várandósságnál a várandósság vége felé egy­szer fordul elő. A legtöbb gyermek, aki túlélte az anyai szív­megállást, öt percen belül megszületett császármetszéssel.

 

 

Nem egyértelmű okok (relatív indikációk):

 

Vannak olyan indikációk, amikor nem egyértelmű, hogy kell-e császármetszés vagy sem. Sok esetben a beavatkozás elkerülhető, vannak alternatív megoldások, amik továbblendíthetik a vajúdást. A beavatkozás szükségességét az orvos ítéli meg.

előzetes császármetszés: Kutatások szerint a császármetszéssel szült nők 75-80%-a képes lenne hüvelyi szülésre a következő várandósságnál. Ennek ellenére gyakori az ismételt császármetszés, az orvosok a lehetséges kockázatok miatt ritkán vállalják a császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC, vaginal birth after cesarean) vezetését. Érdemes előre tisztázni az orvossal a császármetszés utáni hüvelyi szüléshez való hozzáállását.

ha a szülés folyama­ta nem a megszokott ütemben halad: A vajúdás hossza különbözik mindenkinél. Kórházi körülmények között az átlagnál hosszabban tartó vajúdásnál gyakran sor kerül a vajúdás sürgetésére különböző gyógyszerekkel, beavatkozásokkal. A sürgetés helyett azonban vannak olyan alternatív lehetőségek, amelyek természetes módon (pl. testhelyzet megváltoztatásával, meleg fürdővel, homeopátiás szerekkel stb.) segítik elő a vajúdás menetét.  Amíg a baba szívhangja megfelelő és a vajúdó is jól van, valójában nincs szükség sürgetésre. Kutatások szerint a természetes szülést segítő praktikákat ismerő dúla (asszonytársi segítő) jelenléte nagymértékben csökkenti a császármetszések bekövetkezését.

téraránytalanság: Nagyon ritkán előfordul  úgynevezett „abszolút téraránytalanság”, amikor a magzat feje mérhetően, igazolhatóan és egyértelműen túl nagy ahhoz, hogy keresztülférjen az anya medencéjén. Gyakran szerepel azonban az úgynevezett „relatív téraránytalanság” a császármetszés javallataként. A relatív téraránytalanság nehezebben megfogható jelenség, mivel a baba és az anya medencéjének térbeli aránya a mérések szerint megfelelő, viszont nagy mértékben függ attól, hogy a fej pontosan hogyan fekszik, ho­gyan fordul a vajúdás folyamán. Hogy fennáll-e a relatív téraránytalanság, azt a szülés közben, és csakis a szülés közben döntheti el a szülést vezető orvos.

magzati disztressz:  A magzat szívhangjának nagy mértékű és/vagy hosszan tartó gyorsulása, lassulása jelezheti, hogy a baba rosszul van, kevés az oxigénje. A magzati disztressz vajúdás során gyakran amiatt alakul ki, hogy a szülés folyamata nem a megfelelő ütemben halad. A baba szívhangjának változása ugyanakkor a szülés velejárója is, hiszen a születés a baba számára is igazi megpróbáltatás. Van olyan élettani helyzet is a megszületés során, amikor reflexesen csökken a szívfrekvencia. Ha hosszabb ideig fennáll a szívritmus változás és/ vagy a magzatvíz elszíneződést mutat, azt nem lehet élettaninak tekinteni, ilyenkor szükséges lehet a műtéti beavatkozás.

petefészek ciszta: nem tartozik az abszolút indi­kációk közé, hacsak nem túl nagy és/vagy nincs annyira közel a szü­lőcsatorna bemenetéhez és/vagy a szülőcsatornához, hogy szülési aka­dályt képezzen.

farfekvés: Farfekvéses baba méhen belüli megfordítására van lehetőség, bár a fordítás nem mindig sikeres, és olyan is előfordul, hogy a fordítás sikeres, de a baba visszafordul. Ha a szülést megelőzően nem sikerül koponyatartásba kerülnie, a császármetszés valószínűsége megemelkedik, de még ez sem jelent egyértelmű indokot a műtéti beavatkozásra. Olyan szülész orvost érdemes választani, akinek van gyakorlata a faros szülés hüvelyi úton való levezetésében.

ikerszülés: A kutatások a császármetszés szükségességét önmagában nem igazolják pusztán azért, mert ikrek születnek.  Az anyának az ikrek ellátásához még jobb fizikai erőnlét szükséges, mint egy újszülötthöz, a nagy hasi műtétek – így a császármetszés – után  pedig tovább tart a felépülés, mint a hüvelyi szülés után. Már csak ezért is fontos törekedni ikerszülés esetén a császármetszés elkerülésére.

 

Forrás: dr. Michel Odent: Császármetszés