Előnyök és hátrányok

A császármetszés életmentő lehet az anya és a baba számára. Megelőzheti a szülési agykárosodást, az anya vagy a baba halálát, ugyanakkor, mint minden műtét esetében, a császármetszésnél is magasabb a szülés körüli szövődmények száma, mint természetes úton történő szülésnél. A beavatkozáshoz a műtétet megelőzően egy beleegyező nyilatkozatot kell aláírni, amely tájékoztat a műtét lehetséges mellékhatásairól is.

Mivel a vajúdás, illetve közvetlenül egy esetleges beavatkozás előtti helyzet nem a legalkalmasabb pillanat a tájékozódásra, célszerű már a várandósság alatt utánajárni, hogy a választott kórházban milyen a gyakorlat: például bent lehet-e műtétnél az apa, a műtétet követően a baba az édesanyával maradhat-e stb. Császármetszést követően a felépülés tovább tart, az anya több segítségre szorul. Néhány következmény, amiről kevesebbet hallani:

 

 Szoptatási nehézségek: Ha a császármetszést nem előzte meg vajúdás, gyakrabban lehet probléma a szoptatással. A nők az endorfin nevű, morfiumszerű anyag kiválasztásával uralják a szülési fájdalmaikat. Ez az anyag serkenti a prolaktin kiválasz­tását, ami a tejelválasztás kulcsfontosságú hormonja. Oxitocinra van szükség a vajúdásnál ah­hoz, hogy a méh összehúzódjon, valamint minden szoptatásnál a tej kilövellésekor is. Ha a szülés időpontját megtervezik és elmarad a vajúdás, fennáll a veszélye, hogy nem termelődnek a szoptatáshoz szükséges hormonok.

A császármetszés ugyanakkor nem akadálya a szoptatásnak, függetlenül az érzéstelenítés módjától. Azon kívül, hogy a műtétet követően az anyának segítségre van szüksége a szoptatáshoz, semmi más akadálya nincs. A kezdeti nehézségek után a császármetszés után is gond nélkül lehet szoptatni.

 

Szülés utáni anyai depresszió, kötődési problémák: A kutatások szerint a császármetszés sok esetben csalódást jelent az anyának. Saját önértékelése sérülhet, önbizalma csökkenhet, a szülés után súlyosabb és hosszabb depressziós állapotok jelentkezhetnek. Az így szülő nők valószínűleg kellemetlenebb emlékeket fognak őrizni szülési élményükről, mintha természetes úton szültek volna. Az anya mentális állapota a gyermekkel való korai kapcsolatra is hátrányosan hathat. A császármetszéssel szülőknek már azért is kevesebb a korai kontaktusa a babával, mert a műtét befejezése előtt elválasztják anyjától, sok kórházban pedig ezt követően inkubátorba kerül órákra.

 

Vajúdás elmaradásának következményei: A vajúdásnak a szoptatáshoz szükséges hormonok termelődésén túl más előnye is van. Vajúdás során nyílik ki a méhszáj, aminek a szülést követően is nagy szerepe van, hiszen ezen jöhet ki a gyermekágyi folyás. Ha ez nem történik meg, gyulladás, láz léphet fel. Amennyiben a méhszáj nincs nyitva, a műtét során egy kürt alakú műszer segítségével belülről tágítják ki. A vajúdás pszichésen is fontos, segít megélni a „bent” és a „kint” állapotát. Aki biztosan tudja, hogy császármetszéssel fog szülni, annál is a legjobb, ha természetes úton indul meg a szülés, és még jobb, ha van idő vajúdni is.

 

Szövődmények: Császármetszés estén magasabb a szülés körüli szövődmények száma, mint hüvelyi úton történő szülések esetében. Így a szomszédos szervek (hólyag, belek) sérülésének kockázata  a műtét során értelemszerűen nagyobb, erős vérzés léphet fel. A műtétet követően előfordulhat a húgyhólyag működésének átmeneti zavara, és fogékonyabb a nő a méhben és a húgyutakban fellépő fertőzésekre. A műtéti heg érzékeny, előfordulhatnak sebgyógyulási zavarok. Császármetszésen átesetteknél nő a méhen kívüli terhesség, a vetélés és az elölfekvő lepény kockázata a következő terhességeknél. Gyógyszeres altatás esetén a csecsemő aluszékonyabb lehet, légzési nehézségek léphetnek fel, és egyes kutatások szerint gyakoribb a gyerekkori aszt­ma veszélye is. Az altatás során nagyon ritkán súlyos anyai szövődmények is (szívműködés lassulása, leállása, hányadék belélegzése) előfordulhatnak. Gyakori a kellemetlen ébredés, az azt követő köhögés, légcső irritáció. Ilyen jellegű szövődményekre regionális érzéstelenítés során nem kell számítani, viszont előfordulhat a műtét közben vérnyomásesés, valamint a műtét után néhány napig tartó fejfájás.